fbpx

65 is het nieuwe 40

Wanneer je denkt dat 65 jarigen het leuk vinden om enkel met leeftijdsgenoten (en ouderen) in 1 groot gebouw te gaan wonen is eraan voor de moeite! We staan voor een totaal nieuw tijdperk.

In de afgelopen decennia is er een verschuiving opgetreden in hoe we de leeftijd en het potentieel van mensen zien. Waar 65 jaar vroeger werd beschouwd als een leeftijd waarop men met pensioen ging en het rustiger aan deed, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Steeds meer mensen blijven actief en productief na hun 65e, waardoor 65 het nieuwe 40 lijkt te worden.

Er zijn verschillende redenen waarom 65 jaar nu wordt gezien als een leeftijd waarop mensen nog steeds volop kunnen bijdragen aan de samenleving. Wist je dat 7 op de 10 vrouwen zich 13 jaar jonger voelen dan ze werkelijk zijn? (onderzoek bij 750 vrouwen tussen de 50 – 70 jaar) En 44% stellen zich op het 65e nieuwe doelen. Maar hoe komt dit?

Paloma Vlaanderen feel good

Ten eerste is de gemiddelde levensverwachting gestegen, waardoor mensen meer gezonde en actieve levensjaren hebben. Met een betere gezondheidszorg en levensstijl zijn mensen in staat om langer gezond en vitaal te blijven.

Ten tweede zijn er meer mogelijkheden om na de pensioengerechtigde leeftijd actief te blijven. Veel mensen kiezen ervoor om parttime te werken, als consultant te werken, vrijwilligerswerk te doen, of zichzelf op andere manieren bezig te houden. Door technologische vooruitgang en flexibele arbeidsmodellen is het nu mogelijk om op latere leeftijd nieuwe vaardigheden te leren en zichzelf voortdurend te blijven ontwikkelen.

Family spending time together and feeling happy

Daarnaast heeft de vergrijzing van de bevolking geleid tot een grotere vraag naar ervaring en expertise op oudere leeftijd. Werkgevers erkennen steeds meer de waarde van oudere werknemers en hun vermogen om kennis over te dragen aan jongere generaties. Dit heeft geleid tot een verandering in de mindset ten opzichte van oudere werknemers en heeft bijgedragen aan het idee dat 65 het nieuwe 40 is. Met de Paloma Academie trachten we hierop in te spelen.

Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde fysieke en mentale capaciteiten op latere leeftijd, en sommige mensen hebben meer behoefte aan rust en ontspanning. Het belangrijkste is dat er keuzevrijheid is en dat individuen zelf kunnen bepalen hoe ze hun latere jaren willen invullen.

Al bij al, door de veranderende opvattingen over leeftijd en het verlengen van de actieve levensfase, kunnen we stellen dat 65 jaar het nieuwe 40 is geworden. Het is een tijd waarin mensen kansen hebben om nieuwe dingen te ervaren, bij te dragen aan de maatschappij en hun passies na te streven. Het is een tijdperk waarin leeftijd geen beperking meer vormt, maar eerder een nieuwe fase van mogelijkheden en groei.

Vanuit Paloma vinden we het essentieel om bewoners opties aan te bieden. Zie het als een menu in een hotel waaruit ze kunnen kiezen. In 2023 wil iedere senior zelf zijn pakket samen kunnen stellen (volgens interesse en budget) net zoals 40 jarigen zelf willen beslissen wanneer ze wat op TV willen zien.

Ontdek de Paloma brochure!

Met Paloma Vlaanderen staan we bekend voor ons uniek woonconcept! Wij zijn erin geslaagd om betaalbaarheid te koppelen aan dienstverlening met inhoud. Een inwonend conciërgekoppel, groepsvoordelen voor eigenaars en bewoners en meer!

Wil je graag meer weten?
Download onze brochure door het onderstaande formulier in te vullen.