fbpx

De beste landen om met pensioen te gaan

Onze wereldbevolking vergrijst. De OESO voorspelt dat tegen 2050 30% van de mensen wereldwijd 65 jaar of ouder zullen zijn.

Terwijl sommige landen relatief goed voorbereid zijn om deze toename van ouderen aan te pakken, voelen andere de druk al en worstelen ze met de uitdagingen die gepaard gaan met een snel vergrijzende bevolking.

Welke landen zijn het best uitgerust om hun senioren te ondersteunen? Deze grafiek gebruikt gegevens van de Natixis Global Retirement Index 2022 om de beste landen ter wereld te tonen om met pensioen te gaan, op basis van verschillende factoren die we hieronder zullen bespreken.

Paloma Vlaanderen
2022 Natixis Global Retirement Index

Wat maakt een land pensioenvriendelijk?

Als mensen nadenken over wat een plek tot een ideale pensioenlocatie maakt, is het logisch om te denken aan witte zandstranden, warme klimaten en eindeloze zonnige dagen. En in werkelijkheid opent het juiste vermogenssaldo een wereld van mogelijkheden om te genieten van iemands gouden jaren.

De Global Retirement Index (GRI) bekijkt pensioen vanuit een ander, meer kwantitatief perspectief. Het jaarverslag kijkt naar 44 verschillende landen en rangschikt ze op basis van hun pensioenzekerheid. De index houdt rekening met 18 factoren, die zijn gegroepeerd in vier overkoepelende categorieën:

Gezondheid: gezondheidsuitgaven per hoofd van de bevolking, levensverwachting en niet-verzekerde gezondheidsuitgaven.
Kwaliteit van leven: geluksniveaus, water en sanitaire voorzieningen, luchtkwaliteit, andere omgevingsfactoren en biodiversiteit/habitat.
Materieel welzijn: inkomen per hoofd van de bevolking, inkomensgelijkheid en werkgelegenheidsniveaus.
Financiën bij pensionering: overheidsschuld, afhankelijkheid van ouderen, rentetarieven, inflatie, bestuur, belastingdruk en niet-renderende leningen van banken.
Aan de hand van deze 18 metrics wordt voor elk land een score van 0,01 tot 1 bepaald, die vervolgens wordt omgerekend naar een percentage.

De 25 beste landen om met pensioen te gaan

Met een algemene score van 81% staat Noorwegen op nummer één als het meest pensioenvriendelijke land op de lijst.

Top 10

België staat slechts op de 20e plaats.

België staat op plaats 20

Noorwegen staat om verschillende redenen bovenaan de ranglijst van dit jaar. Om te beginnen behaalde het de hoogste score in de categorie Gezondheid, grotendeels vanwege de hoge gemiddelde levensverwachting, die 83 jaar oud is, of 9 jaar langer dan het wereldwijde gemiddelde.

Noorwegen heeft ook de hoogste score van alle landen voor bestuur, een categorie die wordt gemeten aan de hand van de mate van corruptie in het land, politieke stabiliteit en effectiviteit van de overheid, en heeft een driedubbele band met Japan en Luxemburg in de categorie Gezondheid.

Tweede op de lijst is een ander Europees land, Zwitserland, met een algemene score van 80%. Het is het hoogst gerangschikte land voor milieufactoren en het heeft ook de hoogste algemene score in de categorie Financiën in pensioen.

Een regionale uitsplitsing

Terwijl Europese landen de top 10 in de ranglijst domineren, hoe scoort Europa als regio als geheel? Voordat we erin duiken, is het belangrijk op te merken dat de studie Europa eigenlijk in twee delen verdeelt: Oost-Europa (gegroepeerd met Centraal-Azië) en West-Europa.

Regionale uitsplitsing

En vanuit een regionaal perspectief staat Noord-Amerika op de eerste plaats ondanks het feit dat geen enkel land in de regio de top 10 heeft gehaald. Noord-Amerika heeft slechts twee landen in de ranglijst: Canada (#15) en de VS (#18) , die beide relatief hoog scoren.

West- en Oost-Europa hebben daarentegen meer landen om rekening mee te houden, wat uiteindelijk hun regionaal gemiddelde verlaagt.

Pensioen van de toekomst

Nu de levensverwachting stijgt en de pensioengerechtigde bevolking wereldwijd blijft toenemen, kiezen veel landen ervoor om hun pensioenbeleid te wijzigen om mensen aan te moedigen langer aan het werk te blijven.

In 2018 konden mensen in het VK bijvoorbeeld hun staatspensioen aanvragen zodra ze 65 werden. In 2028 zal deze leeftijdseis worden verhoogd tot 67 jaar.

Overheidsingrijpen is echter misschien niet nodig, aangezien veel mensen over de hele wereld al na de traditionele pensioenleeftijd aan het werk blijven (misschien meer uit noodzaak dan uit vrije keuze).

Conclusie voor België

Een welvarend land als België dat op de 20e plaats staat is vreemd. Kwaliteit van leven en materieel welzijn lijkt ons in België hoog te scoren. Overheidsschuld, bestuur van ouderenzorg en belastingdruk scoren dat weer bijzonder slecht. Op dat gebied kunnen we nog veel bijleren van onze noorderburen.

Ouderenzorg in Vlaanderen dient 2 versnellingen hoger te schakelen. Het sneller mee-evolueren van de regelgeving is hierin van kapitaal belang en daar knelt het schoentje al menige jaren. Niet alleen zit het woonzorgdecreet juridisch zwak in elkaar, het is qua inhoud steeds minder relevant in de sterk evolueren maatschappij van 2023.