fbpx

Samen afval sorteren is zoveel leuker!

Duur. Moeilijk. Tijdrovend. Allerlei vooroordelen duiken op als het over sorteren gaat. Nochtans is het tegendeel waar, als je het als woonproject slim aanpakt. Vanuit Paloma willen we als beheersinstantie sensibiliseren en informeren. Samen afval sorteren is zoveel leuker, daar zijn we zeker van!

Geschikte vuilbakken zijn belangrijk om te voorkomen dat bepaalde containers snel overvol geraken. Maar ook de bewoners keer op keer goed informeren tijdens de bewonersraad blijk essentieel te zijn.

Binnen onze groepen van assistentiewoningen zijn er verschillende verzamelsystemen in omgang:

  • de molok-systemen (zakken in de grond)
  • Digitale afvalstraten met een afvalkaart
  • de rolbare gemeenschappelijke afvalcontainers (meestal van 660 L)
  • privé afvalcontainers (120 L)
  • afvalzakken per type afval.

De gemeenschappelijke rolcontainers voor restafval, papier en PMD komen het meeste voor. Jammer genoeg merken we te vaak dat bewoners fout sorteren. Bussen haarlak vinden we bijvoorbeeld bij het restafval, terwijl deze bij het PMD-afval dienen te zitten. Containers voor groenten, fruit en tuinafval (GFT) worden in de meeste projecten vanuit de de vereniging van mede-eigenaars niet terbeschikkingstelling gesteld.

GFT Paloma

Geen GFT-container in een groep van assistentiewoningen vinden we vanuit Paloma een vreemde redenering, gezien GFT-afval 2,4 keer goedkoper is dan restafval. Want als je geen GFT-container voorziet, dan gooien ze alle voedselresten bij het restafval! De container van restafval gaat hierdoor een enorme stank verspreiden. Bovendien kost dit de eigenaars veel meer geld op het einde van het jaar.


Laten we samen rekenen: een bewoner produceert 128 kg GFT per jaar. Wanneer je dit in een GFT-container zou sorteren, kost dit ongeveer € 12,8/jaar. Wanneer je dit bij het restafval zou dumpen, kost dit € 30,72/jaar. Voor één persoon maakt dit een verschil van € 17,92/jaar. Wanneer je dit toepast op een project van 58 bewoonde assistentiewoningen maakt dat een verschil van € 1039,36/jaar. Wanneer we hiervan de huur van de container én de afhaalkosten aftrekken, hou je nog steeds € 869,36 over.

Resultaten

Met Paloma hebben we gemerkt dat voldoende informeren fouten bij het sorteren helpt voorkomen. Zijn hiermee alle fouten van de baan? Zeker niet!

Wat werkt is dat je bewoners betrekt bij je afvalbeleid. Toon hen wat het effect is op het milieu en hun portemonnee wanneer ze niet zouden sorteren. Toon hen ook de resultaten van hun inspanningen en bespreek dit op de bewonersraden per project.

Vanuit Paloma willen we een nieuw afvalbeleid uitrollen waarmee we de voetafdruk van onze omvangrijke woonprojecten willen verminderen. We maken hiervoor korte video’s die bewoners helpen sorteren en verzamelen data over de projecten heen. Zo bereiken we het groepsgevoel dat nodig is om sorteren succesvol te maken. Want samen sorteren, werkt echt!

Neem zeker ook eens een kijkje op onze pagina “Paloma Groen” voor meer informatie.

Ontdek de Paloma brochure!

Met Paloma Vlaanderen staan we bekend voor ons uniek woonconcept! Wij zijn erin geslaagd om betaalbaarheid te koppelen aan dienstverlening met inhoud. Een inwonend conciërgekoppel, groepsvoordelen voor eigenaars en bewoners en meer!

Wil je graag meer weten?
Download onze brochure door het onderstaande formulier in te vullen.