Als project van assistentiewoningen is het belangrijk je te onderscheiden van de concurrentie door gebouwen te plaatsen die de tand des tijds doorstaan en over 40 jaar nog altijd perfect conform zijn. Het is met andere woorden belangrijk om steeds duurzaam te blijven evolueren, want als er één zaak is die de houdbaarheid en waarde van je vastgoed bepaalt, dan is het duurzaamheid.
Duurzaamheidscertificatie is een onafhankelijk en extern gecoördineerd beoordelingssysteem dat de duurzaamheid van gebouwen zichtbaar maakt. Op basis van verschillende parameters worden gebouwen beoordeeld en wordt deze beoordeling vertaald in een certificaat. De parameters worden bovendien voortdurend bijgestuurd en geïnnoveerd, waardoor we steeds als eerste op de hoogte zijn van nieuwigheden in de sector. Op die manier is de certifiëring van het gebouw een belangrijke troef bij het vercommercialiseren van vastgoed in functie van verhuur en verkoop.
Leuk dat er parameters bestaan maar wie gaat deze in kaart brengen en opvolgen? De syndicus? Die heeft het al druk genoeg. De vereniging van mede-eigenaars? Ook die houden zich hier niet mee bezig.
Daarom zagen we binnen assistentiewoningen de unieke rol weggelegd voor ons als beheersinstantie om mee in te zetten op duurzaamheid. Dit niet vanuit een positie om het zoveelste sprookje te vertellen: want we doen dit voor 2 heel duidelijke redenen. We willen dmv duurzame beslissingen bewoners mee laten genieten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar… dit zal nooit succesvol worden wanneer eigenaars en bewoners hiervan financieel niet beter worden. We zien dan ook duurzaamheid koppelen aan financiële voordelen als één van de kerntaken van ons Green Team!
Green Team
We blijven erbij dat assistentiewoningen zeer duidelijke voordelen dienen aan te tonen om potentiële bewoners te overtuigen om bij hen te komen wonen. Anders kunnen ze beter thuis blijven wonen, niet? Los van een zeer betaalbare servicekost denken we dat duurzaamheid ook een unique selling point (USP) zal worden. We voelen dat velen duurzamer willen leven maar hebben zelf nog de tijd en kennis om dit om te zetten in hun dagdagelijkse leven. Hiervoor hebben we het Green Team in leven geroepen!
Het team zal niet alleen advies geven om energie te helpen besparen maar zal ook groepsaankopen uitwerken waarin je iedere dag opnieuw geld zal kunnen besparen. Wist je dat er in de huidige energiemarkt prijsverschillen omgaan van meer dan 19%? Op een jaarverbruik van plus minus €1200 geeft dit een verschil van €228. Mooi meegenomen denken we dan! In vele projecten van ons staat dit gelijk aan meer dan 2 maanden gratis service…
Maar het Green Team gaat verder dan dat! Ze brengen de ecologische voetafdruk van het gebouw in kaart en tonen bewoners & eigenaars op welke manier ze deze afdruk kunnen verminderen. Ze drukken dit uit in CO2 waarden en het aantal gespaarde bomen. Zo geef je een groep van mensen duidelijke objectieve cijfers waaraan ieder individu kan meewerken.
Tot slot willen we met het team aandacht geven aan extra groen binnen de residenties. Het is bewezen dat ze de luchtkwaliteit drastisch verbeteren maar ook het comfort verhogen. Het zien van groen geeft rust en verse kruiden op het terras zetten aan tot het gebruiken hiervan. Het maakt het gebouw ook veel mooier wanneer dit op een doordachte manier wordt toegepast.
(H)eerlijk eten
Duurzaamheid willen we doortrekken tot op het bord! Lokale producten zijn verser en kosten geen eurocent meer dan andere producten in de winkel. Daarom bekijken we met reeds bestaande organisaties hoe we lokaal geteelde groenten en fruit tot bij onze bewoners kunnen krijgen met het daarbij horende verhaal van de boer erbij.
Opnieuw draaien we niet rond de pot: wanneer deze producten (veel) duurder zijn dan andere producten in de winkel zal het minder gedragen worden door de potentiële kopers. Als groep van assistentiewoningen hebben we het voordeel om dit uit te kunnen werken voor een ruimere groep van mensen die gecentraliseerd op 1 locatie wonen wat transportkosten aanzienlijk zal drukken alsook de de bijhorende vervuiling.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via mail