fbpx

Waarom sociale assistentiewoningen een noodzaak zijn

In onze samenleving spelen gezondheidszorg en sociale interactie een cruciale rol in het garanderen van een waardige levensstandaard voor iedereen, ongeacht inkomen, afkomst en status. Daarom vinden we het bij Paloma essentieel dat assistentiewoningen betaalbaar worden voor iedereen in Vlaanderen. Welkom sociale assistentiewoningen!

Sociale assistentiewoningen moeten een belangrijk onderdeel zijn van de broodnodige sociale huisvestingen die gebouwd en gerenoveerd zullen worden. Het doel is dat de bewoner, die nog zelfstandig kan/wil wonen, de nodige ondersteuning krijgt in een flat die drempelloos is en doordacht werd ingedeeld. De nood aan dergelijke woningen neemt in sneltempo toe! Vooral in het licht van de vergrijzing, de toenemende woonkosten en de wens van senioren om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

Wat bedoelen we met sociale huisvesting?

Sociale huisvesting is gericht op het bieden van betaalbare en kwalitatieve woningen aan mensen die op de reguliere woonmarkt moeilijk aan een geschikte woning geraken. Dit omvat onder andere starters, gezinnen met een lager inkomen en in toenemende mate ook ouderen.

Sociale huisvesting streeft niet alleen naar betaalbaarheid, maar ook naar een goede levenskwaliteit, inclusie en de opbouw van een (h)echte gemeenschap. Binnen de sociale huisvesting vormt het concept van sociale assistentiewoningen een speciaal segment. Deze woningen worden ontworpen met het oog op toegankelijkheid, comfort en gemeenschapsgevoel met tegelijkertijd zorgfaciliteiten en ondersteuning in de nabijheid.

Sociale assistentiewong
Sociale assistentiewoningen met maatschappelijk centrum

Waarom zijn sociale assistentiewoningen noodzakelijk?

  1. Vergrijzing van de bevolking
  2. Om de combinatie van zorg en wonen betaalbaar te houden
  3. Om woningen voor iedereen toegankelijk en veilig te maken
  4. Om het gemeenschapsgevoel te verhogen
  5. Om zorg laagdrempeliger te maken
  6. Om lagere inkomens ook toegang tot geven tot voordelige groepsaankopen

Een toekomstbestendige oplossing

De behoefte aan sociale assistentiewoningen zal de komende jaren alleen maar toenemen. Bij Paloma geloven we in het feit dat de combinatie van healthcare en social care een mooie sleutel biedt tot vele maatschappelijke uitdagingen.

Terwijl de reguliere woonmarkt voor veel senioren en personen met een beperking minder toegankelijk wordt door hoge prijzen en een gebrek aan aangepaste woningen, bieden sociale assistentiewoningen een noodzakelijk alternatief. Ze dragen bij aan het welzijn door een veilige, toegankelijke en betaalbare woonomgeving te creƫren.

Door als maatschappij te investeren in sociale assistentiewoningen, werken we aan een samenleving die waardigheid, inclusie en kwaliteit van leven voor iedereen ondersteunt. Dit is geen luxe maar pure noodzaak. We moeten erkennen dat de behoefte aan passende huisvesting voor ouderen even belangrijk is als de zorg zelf. Het gaat niet alleen om een dak boven het hoofd, maar om een thuis die ondersteuning, veiligheid en een gevoel van gemeenschap biedt. Sociale assistentiewoningen zijn dan ook een onmisbare pijler in onze sociale huisvestingsstrategie voor een vergrijzende samenleving.